Van der Mey: groenten en fruit en plannen

Bij Van der Mey Quality Fruit and Vegetables hebben ze een duidelijke visie: het ontzorgen van keukenteams zodat zij zich kunnen richten op hun klanten. Zo levert Van der Mey bijvoorbeeld dagverse groente zo nodig al gesneden. Met deze visie bedienen ze hotels, cafés, restaurants, enzovoorts zolang deze maar gebruikmaken van een eigen keuken, en in de omgeving van Rijnsburg, het Gooi, of Amsterdam zitten. Hiervoor gebruikt Van der Mey al sinds 2005 het programma Ritplan. Zo kunnen ze niet alleen hun klanten goed bedienen, maar tegelijkertijd veel geld besparen door efficiënt te plannen.

Marcel Lingerak, accountmanager binnendienst en planner bij Van der Mey, vertelt: “Ritplan is geen overbodige luxe. Veel van onze klanten hebben tijdvensters, waardoor de planning snel bijzonder ingewikkeld wordt, zeker als je het efficiënt wilt doen”. Binnen twee weken nadat het programma was ingericht, konden ze al met een auto minder gaan rijden!

Daarnaast biedt Ritplan duidelijk inzicht in de transportkosten. Dan blijkt soms dat een klant meer geld kost dan deze oplevert, zelfs als deze een hoge omzet genereert. “Kosten per klant gebeuren vaak op basis van gemiddelden, maar in een rivier van gemiddeld één meter diep kan iemand van één meter vijfenzeventig nog steeds verdrinken”, stelt Marcel. Door op basis van de kosten keuzes te maken in welke klanten ze accepteren, kunnen ze beter voldoen aan de wensen van de klanten die ze bedienen. Veel klanten willen bijvoorbeeld voorgesneden groente, omdat ze met minder mensen in de keuken werken. Een slager die ook kant- en klaarmaaltijden maakt, heeft bijvoorbeeld belangrijker dingen te doen dan groente snijden. Verzorgingstehuizen werken vaak met maaltijden die van tevoren bereid zijn.

Om in alle behoeftes te voorzien, houden ze bij Van der Mey dus rekening met de kosten die dit met zich meebrengt. Met behulp van Ritplan hebben ze goed zicht op de transportkosten, waardoor ze een duidelijk onderscheid kunnen maken tussen welke klanten ze zich kunnen veroorloven, en welke klanten beter kunnen worden doorverwezen.