Eigen vervoer of uitbesteden?

De keuze voor zelf doen of uitbesteden is een steeds terugkerende vraag bij bedrijven met eigen vervoer. Immers, in een aantal gevallen zijn de kosten van het eigen vervoer hoger dan die van het uitbesteed vervoer. Waarom niet altijd gekozen voor de laagste kosten?

 

Het beroepsvervoer heeft het voordeel dat het voor meer partijen mag vervoeren zodat retourvrachten en groupage mogelijk zijn. Maar het eigen vervoer heeft veel voordelen ten opzichte van uitbesteden: een chauffeur is in dienst van het bedrijf en is daarmee ook een vertegenwoordiger. Hij of zij ziet zaken bij de klanten die anders onopgemerkt zouden blijven, zoals: er staan producten van onze concurrent in het magazijn, ze gaan met een nieuwe activiteit starten etc. Ook zijn de eigen chauffeurs vaak goed op de hoogte van de wensen van de klanten en kan hij eventuele problemen direct kortsluiten en oplossen.

Dat zijn zaken die zich niet direct in geld laten vertalen, maar het is wel duidelijk dat dit bijdraagt aan de relatie tussen de klant en het bedrijf: het zijn kostbare contactmomenten. Uiteraard hangt het af van de filosofie die een bedrijf heeft, maar we zien dat bedrijven in de horeca veel kiezen voor eigen vervoer. Om bovengenoemde redenen.