Zelf doen of uitbesteden?

Bedrijven die eigen vervoer hebben, maken soms gebruik van uitbesteed vervoer. Ook wordt weleens overwogen om het eigen vervoer helemaal de deur uit te doen en alles uit te besteden. Wat zijn de voor- en nadelen?

Kostprijs-geld.png

Voordelen van uitbesteden zijn vaak: ontzorgen en lagere kosten. Nadelen van uitbesteden zijn: de kennis verdwijnt, er is minder onderweg “te regelen”, de serviceverlening aan de klant wordt daardoor minder en de chauffeurs zijn geen verlengstuk van het bedrijf.

Dat kan anders zijn wanneer er sprake is van zogenaamd “eigen beroepsvervoer”. In dat geval maakt de verlader de planning meestal zelf en huurt als het ware “eigen” wagens met chauffeur in tegen een gunstig tarief. Vaak hebben deze chauffeurs kleding aan van de verlader en lijkt het op eigen vervoer. Deze variant wordt nogal eens toegepast wanneer een bedrijf zijn wagenpark en chauffeurs in een transport bv onderbrengt. In de bijdrage van Top Movers is de planning wel uitbesteed en zijn de chauffeurs ook een verlengstuk van de opdrachtgever.

Als de verlader nog steeds de planning doet, blijft de kennis voor een belangrijk deel in huis en kan de serviceverlening en de uitstraling op peil blijven mits de transport bv in beletterde voertuigen van de opdrachtgever blijft rijden en de chauffeurs zich hiermee verbonden voelen. Daarnaast is het dan mogelijk om retourvracht van derden mee te nemen waardoor de operationele kosten dalen. Het oprichten van een transport bv heeft natuurlijk de nodige consequenties. Het doorrekenen van een kostenplaatje kunnen wij voor u doen. Van gedachten wisselen of het voor uw bedrijf zinvol is of niet doen we graag.