Welke klanten zijn te duur voor hun omzet?

Bij veel bedrijven wordt de verkoopafdeling afgerekend op omzet. Dat betekent dat elke euro telt, en er afspraken gemaakt kunnen worden die goed zijn voor de omzet maar slecht voor het rendement.

Kostprijs-geld.png

Een voorbeeld hiervan is dat klanten met weinig omzet toch goederen afgeleverd krijgen onder dezelfde condities als grote(re) afnemers. Dat komt omdat er nauwelijks inzicht bestaat in wat de distributiekosten van elke individuele klant zijn. Er wordt meestal gerekend met gemiddelden. Maar in een rivier van 1 meter diep kan iemand van 1.80 meter ook verdrinken! Zo is het ook met de distributiekosten: het “voelt niet goed” dat een klant met een lage omzet beleverd wordt zonder extra kosten door te berekenen, maar het is niet hard te maken. En dat is nu juist wat nodig is.

Om te kunnen bepalen wat klanten écht kosten is het noodzakelijk de distributiekosten per klant te kennen.
Dat is op zich geen eenvoudige berekening, omdat er meestal sprake is van een aantal klanten die in één rit beleverd worden. Daarom heeft EVO-it een model ontwikkeld om deze kosten zichtbaar te maken. Dan wordt in één keer duidelijk waar de “dure” klanten zitten. Meer weten? Neem contact met ons op via het contactenformulier.