De kosten omlaag

De transportsector heeft het moeilijk, zeker nu de crisis in Oekraïne ervoor gezorgd heeft dat Rusland zijn grenzen gesloten heeft voor veel Nederlandse producten. Deze producten worden veelal door externe vervoerders getransporteerd. Hoge brandstofprijzen werkten al niet mee om de kosten te drukken. Nu er weer zo’n tegenslag komt, is het heel belangrijk om alle kosten nog eens onder de loep te nemen. Want niet alleen beroepsvervoerders, maar ook bedrijven met eigen vervoer hebben het moeilijk.

 Kostprijs-geld.png

Voor bedrijven met eigen vervoer kan het transport een aanzienlijk deel van de kosten opsouperen. Verschil is echter dat het transport bij beroepsvervoerders kernactiviteit is en bij eigen vervoerders niet. Daarom zijn beroepsvervoerders eerder alert op hun transportkosten dan bedrijven met eigen vervoer. Althans, dat is onze ervaring.
Opmerkelijk is het daarom niet dat veel organisaties met eigen vervoer de planning rond het transport nog altijd handmatig uitvoert. Minimaal 75% van de eigen vervoerders gebruikt voor de planning geen optimalisatiesoftware. En daarmee laten ze een groot deel van de mogelijkheden om de kosten te drukken liggen. In de komende nieuwsbrieven belichten we een aantal zaken waar winst te behalen valt.