Van kaartenbak tot apps

EVO-it bestaat 20 jaar! Opgericht in 1996 zetten we ons onder deze naam al twee decennia in om bedrijven en overheden zo efficiënt mogelijk gebruik te laten maken van hun wagenparkbeheer en rittenplanning. 20 jaar is een lange tijd, zeker voor een bedrijf dat zich richt op software. Toch bestaat de basis van EVO-it al veel langer.

Vóór 1983 verkocht EVO klassieke kaarten aan leden, waarmee de bedrijven met eigen vervoer hun wagenpark overzichtelijk konden organiseren. Op de kaarten stonden voorop de stamgegevens en achterop de onderhoudsbeurten en reparaties. De grotere bedrijven hadden mainframecomputers, die nog met ponskaarten en –banden werkten. Toen de PC in 1981 uitkwam en deze langzaam terrein begon te winnen, waren werknemers van EVO bezig een nieuw informatiesysteem te ontwikkelen. Zo ontstond de mogelijkheid om programma’s te maken voor specifieke gebruikersgroepen. Dit werd Repond, een programma voor wagenparkbeheer. Repond maakte het bijhouden van fysieke kaarten overbodig, waardoor het goed onderhouden van het wagenpark een stuk simpeler werd.

 

Rittenplanning was nog iets te veel gevraagd voor de eerste computers, omdat de processen hiervan toen al zeer rekenintensief waren. Om die reden werd dit in stapjes opgezet met een programma dat enkele ritten kon optimaliseren.

Een primeur voor EVO: er was niemand die software voor rittenplanning maakte! Dit programma werd uiteindelijk Ritplan zoals we het nu kennen. Naarmate de PC’s meer rekenkracht kregen, werd het programma uitgebreid, zodat volledige planningen geoptimaliseerd konden worden.

Ritten in kleur

In 1996 werd binnen EVO besloten dat de softwareactiviteiten professioneler moesten worden. Windows 95 was op de markt gekomen en met de nieuwe mogelijkheden was het tijd voor een nieuwe stap. Dit werd gerealiseerd in een nieuw, zelfstandig bedrijf, genaamd EVO informatietechnologie of, korter, EVO-it. Vanaf dat moment is al onze energie gericht op het verbeteren van onze programma’s, ten behoeve van de planningen en het materieelbeheer van de honderden bedrijven die gebruikmaken van Ritplan en Repond. Ook voor de toekomst hebben we duidelijke plannen: we ontwikkelen apps voor mobiele toepassingen en bieden de software ook in de Cloud aan. Door de oprichting van EVO-it heeft EVO oplossingsgerichte ondersteuning van verladers en bedrijven met eigen transport veiliggesteld, voor nu en in de toekomst.

app  auto 2